källsortering

mejlade regeringen för ett tag sedan angående källsortering i övriga Sverige, så som Stockholm.

svar på mejlet:
Avfallsfrågorna utgör en betydelsefull del av Stockholms stads miljöpolitik. Sopor måste tas om hand så att det ger liten åverkan på miljön samtidigt som det är tidsmässigt och ekonomiskt försvarbart.
Trafik- och renhållningsnämnden ansvarar för de uppgifter som enligt miljöbalken eller andra författningar åvilar staden i fråga om avfallshantering. Stadens lagstadgade avfallshantering ska genomföras på ett miljömässigt och kostnadseffektivt sätt.
Sophantering är en fråga som berör alla Stockholmare. Därför är det viktigt att Stockholms stad så långt som möjligt underlättar för medborgarnas hantering av avfall samt följer och stimulerar utvecklingen av miljöanpassade och kostnadseffektiva åtgärder inom avfallsområdet.
Fokus måste läggas på medborgarnas tillgänglighet till att bli av med sitt avfall. Det gäller dels utformning och renhållning av återvinningsstationer genom t ex utplacering av kompletterande stationer som enbart tar emot två eller tre fraktioner och dels flexibiliteten i hämtning av hushållsavfall. Det är också viktigt att Stockholms stad för medborgarnas talan i diskussioner med t ex arbetsmiljöverket. Staden ska, genom sina upphandlingar, säkra att alla medel är tagna för att undvika en försämring av medborgarnas tillgänglighet till avlämnande av avfall. Fortsatt dialog med intresseorganisationer som till exempel Villaägarna i Stockholms stad är därför av vikt för bättre service gentemot fastighetsägare samt förbättrat samarbete med entreprenörer.
För att nå en bättre överensstämmelse mellan stadens styrdokument är det bra att avfallsplanens delmål 3.2 ändras till att 35 procent av matavfallet från restauranger, storkök och butiker ska återvinnas genom biologisk behandling. Det är dock viktigt att påpeka att målet med att samla in 10 procent av hushållens matavfall ska vara frivilligt. Medborgarnas önskemål om enkel och hygienisk hantering måste vägas in. Sortering av avfall kan således inte vara ett självändamål utan frågan måste lyftas till vad som är långsiktigt effektivt och hållbart. Storskalig kompostering eller rötning är inte det bästa sättet att ta tillvara hushållens matavfall. Vid effektiv förbränning i värmeverk kan däremot avfallet nyttjas som biobränsle till bl.a. fjärrvärme. Därför är det bra av att insamlingen av matavfall koncentreras till restauranger och storhushåll där renheten är som bäst och därmed den bästa förutsättningen finns för att utvinna biogas ur avfallet.

Med vänliga hälsningar
Magnus Thulin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0